Köpeklerde kanlı ishal yani canin(kanin) parvo viral enterit.
Hastalığının etkeni bir Parvovirus ailesinden bir virüstür.
Hangi hayvanlarda görülür ve risk grubu hangileridir?
Hastalık genç köpek yavrularında sıklıkla görülmesine rağmen her yaştaki köpeklerde de görülebilir. Köpeklerin viral bir hastalığıdır ve her yaşta görülebilir. Risk grubunda; gençler, ve özellikle yeterince anne sütü almayan böylece de yeterli bağışıklığı olmayan yavrular risk gurubundadır. ,Barınaklardan alınan köpek yavruları, etrafta bu hastalığa yakalanmış hayvanların varlığı, iyi ve dengeli beslenemeyen yavrular, aşı olmamış veye yeterince bağışıklık gelişmemiş köpeklerdir. Ayrıca genetik yatkınlığı olan bazı ırklarda da ki Alman Kurdu, Rottwailer, Pİtbull, Doberman bunlardan bazılarıdır.
Hastalığın bulaşma yolları neledir?
Bulaşma yolları: Hastalıklı bir köpeğin dışkılarından direk veye dolaylı olarak olmaktadır. Direk bulaşma hastalıklı dışkıyla bulaşmış tüy, yem, su gibi şeylerin köpeğin ağız yoluyla girmesi ile olur. Dolaylı bulaşma hastalıklı dışkıyla bulaşmış eşyaların veya diğer pet veya haşerelerin ayaklarıyla etkeni köpeklerin bulunduğu ortama taşımalarıyla olur.
Kanlı ishal hastalığının belirtileri nelerdir?
Yüksek ateş ki her zaman olmayabilir. Kusma, ishal, iştahsızlık, durgunluk, bazen karın ağrısı bazen de hiçbir belirti olmadan bu hastalığa yakalanabilirler. Hastalığın ilerleyen safhalarında kanlı ve kötü kokulu ishal, dışkıda kan parçaları görülebilir. Tedavi edilmezse ölüm oranı % 100 e kadardır. Tedavi edilenlerin ölüm oranı yüksektir.
Kanlı ishal hastalığı nasıl teşhis edilir?
Hasta sahibinden alınan (anemnez) hastalığın geçmişi ve köpeğin yaş durumuna göre hastalık tahmin edilebilir. Durgunluk, kusma, iştahsızlık, ishal hastalığı şüphelendirir. Kan tahlilinde yani hemogramda beyaz kan hücelerinin azaldığı -leukopeni- görülür. Kesin teşhis laboratuar yöntemleri ile olur. Bunlardan bazıları da hazır test kitleri ve eliza yöntemidir.
Hastalığın tedavisi nasıl olur?
Bu virüsün direk ilacı yoktur.Çok ciddii ve agrasif bir tedavi yöntemi izlenmektedir. Evde yapılacak tedavilerle iyileşme mümkün değildir. Lüleburgaz Yunus Veteriner Kliniği’mizde kanlı ishal tedavisi yapılmaktadır.
Kanlı ishal hastalığından nasıl korunabilirim?
Öncelikle yavruların daha önceden aşı olmuş anneler tarafından 1 ay civarında emzirildiklerinden emin olmalıyız. 42 günden itibaren aşıları düzenli olarak yaptırmalıyız. Hasta hayvanlarla temasını kesmek amacıyla aşılama programı bitene kadar diğer köpeklerle temasını önlemeliyiz. Ayrıca çok dirençli bir virüs olan etkenle bulaşma ihtimali olan materyalleri iyi bir dezenfektanla muamele etmeliyiz. Risk grubu yüksek yerlerden hayvan sahip edinirken daha dikkatli olmalıyız. Bir Veteriner Hekim ile devamlı temas halinde olmalıyız.
Geçmiş olsun dileklerimle.